Народното събрание прие декларация, осъждаща руската агресия срещу Украйна, въпреки съпротивата

...
Народното събрание прие декларация, осъждаща руската агресия срещу Украйна, въпреки съпротивата
Коментари Харесай

Общата декларация на НС срещу Русия беше гласувана, но с едно наум от БСП

Народното заседание прие декларация, осъждаща съветската експанзия против Украйна, макар съпротивата от страна на БСП и " Възраждане " поради споменаването на думата " наказания " в текста. 

Премиерът Кирил Петков също дойде в Народното събрание, където прикани за обща институционална позиция и разгласи, че " Европейски Съюз има разнообразни вероятни наказания, само че няма вид да няма наказания. Това, което се разисква, е какъв брой тежки да са те ". 

" Искам ясно да заявя, че българското държавно управление остро осъжда дейностите на Руската федерация. Тези актове на експанзия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този миг, тъй като нарушават напълно интернационалното право. Има действителни жертви в Украйна. Това не е непълен спор, той е повсеместен. Българското държавно управление заема доста ясна позиция, че това е неосъществим аспект в Европа да се случи ", сподели Кирил Петков.

В последна сметка болшинството се съгласи с предлагането на Българска социалистическа партия да се гласоподава поотделно по всяка точка от декларацията, а левицата гласоподава с 18 гласа " въздържал се " и 1 " срещу " пункта за глобите. 

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров предложи следните позиции в плана: 

" Народното събрание:
изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса срщеу Украйна; (подкрепена с 211 гласа " За " от Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, с 13 гласа " Въздържал се " от " Възраждане " ). подкрепя сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения - в това число наказания за деескалация на спора (191 гласа " За " от Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Демократична България, 13 " срещу " от Възраждане и 1 срещу от Българска социалистическа партия +  18 въздържали се от Българска социалистическа партия и 2 въздържали се от ПП). подкрепя българското държавно управление да предприеме нужните ограничения, съответстващи на сериозността против провокациите против интернационалната архитектура за сигурност; (подкрепена единомислещо от 225 депутати)подкрепя българското държавно управление да обмисли и предолжи помощ за Украйна, кореспондираща с опциите на българската страна (подкрепена единомислещо от 226 депутати)подкрепя българското държавно управление да упорства за отбраната на живота и здравето на цивилните жители да бъдат безспорен приоритет (подкрепена единомислещо от 226 депутати)подкрепя българското държавно управление да спомага заполучаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български жители (подкрепена единомислещо от 224 депутати)подкрепя българското държавно управление да предложи проект за справяне с следствията от военните дейности (подкрепена от 210 гласа " За ", с 13 " Въздържали се " от " Възраждане " )настоява Руската федерация неотложно да приключи военните дейности и да се върне към съблюдаване на интернационалното право в цялостен размер (подкрепена от 208 гласа " За ", с 13 " Въздържали се " от " Възраждане " )
Костадин Костадинов обаче разгласи, че " Възраждане " не поддържа втората точка поради глобите. 

" В този спор България ще понесе съществени стопански вреди, за които не виждаме някой да се е загрижил кой ще ги заплаща ", беше обяснението му. 

Той провокира бурни възгласи в залата, откакто разгласи, че в случай че се одобри такава позиция, това ще значи, че " България заема страна в спора ". 

" Целта на тази декларация не е единствено да изрази политическа позиция на българския парламент, само че и да подкрепи българското държавно управление и министър председател. България и други страни към този момент е поискала задействане на член 4. Да, всички ние ще платим цената, надали някой различен мисли по различен метод. Но това е единственият път да се спре или ограничи това, което се случва сега. Най-тежките загуби са загубите на човешки живот. Вече има данни за над 40 цивилни жертви в Украйна и минимум едно дете. Тези загуби няма по какъв начин да бъдат възобновени. Целта на тази декларация е българският парламент да бъде обединен - или най-малко една огромна част от него, най-малко шест от партиите в него, да се опитат да покажат, че застават дружно с демократичния свят, освен с НАТО и Европейски Съюз, в опитите си да спре тази война. Единственият кротичък метод да го направи е да ограничи финансовите потоци към тези, които провокираха тази война ", сподели някогашният външен министър Екатерина Захариева след почивката. 



Депутатката от " Възраждане " Искра Михайлова упрекна депутата от Политическа партия Христо Петров за това, че той е посочил междинен пръст на Костадинов, и изиска той да бъде осъден. Никола Минчев му насочи забележка. 

Позицията на " Възраждане " беше под въпрос още от сутринта, когато се видя, че Костадин Костадинов не се включи в късия брифинг в коридорите на Народното събрание в 9 ч. сутринта, на който Андрей Гюров ( " Продължаваме промяната " ) съобщи подготвеност за единна позиция. 

Там обаче присъстваше ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, който стоеше един до друг с ръководителите на групите на ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Демократична България ". 

Бившият министър председател Бойко Борисов даде брифинг, на който настоя настояването за наказания да залегне сигурно в парламентарната декларация. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР